Dette materialet er kun tilgjengelig for helsepersonell, og du kan bli omdirigert


Er du helsepersonell?
Dette materialet er kun tilgjengelig for helsepersonell, og du blir omdirigert til hjemmesiden.
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.
Matvareallergi

Kan det være melkeallergi?

MATVAREALLERGI

Har pasienten hatt eksem, forstoppelse eller diaré? Mistenker du at en matvareallergi forårsaker plagene? Kumelkproteinallergi er en av de vanligste matvareallergiene det første leveåret, og rammer ca. tre prosent av alle nyfødte.

 

Matvareallergier og ikke-allergisk overfølsomhet kan være bekymringer i småbarnsårene. En tidlig diagnose er viktig for å redusere plagene.

 

Ikke-allergisk overfølsomhet

Når kroppen ikke kan fordøye, eller reagerer på, visse naturlig forekommende bestanddeler i maten, oppstår det en ikke-allergisk overfølsomhet. Det kan for eksempel handle om intoleranse for laktose eller fruktose. Enkelte barn reagerer også på tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler. Ikke-allergisk overfølsomhet involverer ikke immunforsvaret, og er mye vanligere enn matvareallergier.

 

Matvareallergi

Matvareallergier oppstår når kroppens immunsystem reagerer på visse, normalt ufarlige, allergiutløsende stoffer (allergener) i matvarer. Allergenene er nesten alltid proteiner.

 

Visse allergener forårsaker flere reaksjoner enn andre. Her er de åtte allergenene som står for ca. 90 prosent av alle allergiske reaksjoner hos barn:

  • Egg
  • Melk
  • Soya
  • Fisk
  • Hvete
  • Skalldyr
  • Nøtter
  • Peanøtter

 

Matvareallergi blir stadig vanligere

Forekomsten av matvareallergier, særlig i de første leveårene, har økt drastisk de siste ti årene. Derfor er det en utfordring å finne en god måte for både å forebygge og behandle matvareallergier på.

 

Kumelkproteinallergi

Kumelkproteinallergi er en av de vanligste matvareallergier hos barn. Denne typen allergi oppstår ofte når barnet er rundt 3 til 5 måneder, men kan også utvikles senere i livet.

 

Selv om kumelkprotein er en av de vanligste allergenene for spedbarn og barn, kan det være vanskelig å stille riktig diagnose. Barn som ammes kan reagere på kumelkproteinene som går over via morsmelken, og barn som drikker morsmelkerstatning kan reagere på kumelkproteinet i erstatningen. I begge tilfeller tolker immunforsvaret proteinene som fremmede. For å beskytte seg frigjør kroppen naturlige stoffer som histaminer, som igjen utløser den allergiske reaksjonen.

 

Laktoseintoleranse er ikke det samme som kumelkproteinallergi

Kumelkproteinallergi og laktoseintoleranse forveksles ofte ettersom visse symptomer som diaré er like. Men det er forskjell: Laktoseintoleranse er en manglende evne til å fordøye laktosen (melkesukkeret) som finnes i kumelken, mens kumelkproteinallergi er en immunreaksjon mot proteinene i melken. Laktoseintoleranse forekommer dessuten ekstremt sjelden før tre års alder, selv hos dem med kumelkproteinallergi.