Amning och komjölksproteinallergi
AMMING
 

AMMING AV SPEDBARN MED MELKEPROTEINALLERGI

En melkeproteinallergi diagnose kan vekke bekymring og ta bort litt av gleden ved å amme.

 

Amming er den beste løsningen for deg og spedbarnet ditt. Selv om barnet ditt har fått diagnosen allergi mot kumelkprotein, kan du fortsette å amme. Legen kommer til å hjelpe deg å finne et passende kosthold for å takle barnets allergi. Rådene vil kunne variere, ut fra hvor alvorlige symptomene er eller om barnet er allergisk mot flere mattyper.

 

 

For barn med allergi mot kumelkprotein og der morsmelken ikke strekker til, eller for barn som av en eller annen grunn ikke ammes, finnes spesialnæringer som ikke inneholder melkeprotein.

Informasjonsbrosjyre - Melkeproteinallergi

I denne brosjyren finner du mer informasjon om melkeproteinallergi, symptomer, tips og råd samt en symptomdagbok.

 

Norsk

Hvorfor amming er viktig og bra

Jo tidligere, dess bedre

  • Når den første gangen man ammer er i løpet av den første timen etter fødselen, får det nyfødte barnet i seg råmelk, full av viktige næringsstoffer og vitaminer.
  • Det anbefales å amme barnet de første seks månedene.
 

Følelsesmessige fordeler

  • Det utvikles et sterkt følelsesmessig bånd mellom deg og barnet ditt.
 

Gir deg og barnet ditt beskyttelse

  • Morsmelk inneholder mange beskyttende stoffer som er bra for det lille spedbarnets helse, vekst og utvikling. Det reduserer også risikoen for at barnet utvikler sykdommer senere i livet.
  • Mammaer som ammer har en redusert risiko for å rammes av diabetes, bryst- og eggstokkreft.

Hvilken type næring er best for barnet?

Den eneste måten du kan behandle symptomene ved allergi mot kumelkprotein, er å utelukke kumelk fra barnets mat.

 

Det er viktig at du ikke eksperimenterer med å gi barnet en melkefri diett, før du har mottatt anbefalinger og råd fra legen.

 

Hvis det ikke lar seg gjøre å kun amme, eller hvis ammingen suppleres med morsmelkerstatning, kan lege eller ernæringsfysiolog hjelpe deg å velge et produkt som ikke inneholder melkeprotein.

 

I tabellen nedenfor beskrives forskjellene mellom de ulike produkttypene.

 

eHF

AAF

Hva er det?

eHF står for «extensively hydrolyzed formula», og er produkter basert på ekstensivt hydrolyserte proteiner. Det betyr at proteinet i kumelken som forårsaker barnets allergiske reaksjoner, er brutt kraftig ned (hydrolysert).

AAF står for «amino acid formula», og er produkter basert på frie aminosyrer. Disse produktene inneholder ikke kumelkprotein.

Hva består det av?

Kumelkproteinet er brutt ned i mindre deler, og i denne formen kjenner ikke barnets immunsystem det igjen.

 

I disse produktene finnes det også andre næringsstoffer som fremmer barnets vekst og utvikling. For å ligne morsmelk så mye som mulig, inneholder noen av eHF-produktene laktose.

Disse produktene består av frie aminosyrer, byggesteiner for protein. De inneholder ingen hele eller mindre deler av kumelkprotein.

I disse produktene finnes det også andre næringsstoffer som fremmer barnets vekst og utvikling

 

Hvilke barn passer produktene for?

 

 

Dette er førstevalget for barn som har fått påvist diagnosen allergi mot kumelkprotein.

 

 

Disse produktene anbefales for barn med kraftig allergi mot kumelkprotein, flere matvareallergier eller symptomer som ikke har bedret seg med et produkt med hydrolysert protein (eHF).

 

Når og hvordan introduseres barnet ditt for fast føde?

Noen barn blir tidlig interessert i mat. Tidligst ved fire måneders alder skal du la barnet få prøvesmake litt vanlig mat, så lenge det er så små mengder at maten ikke konkurrerer med ammingen.

 

Også hvis du gir små smaksprøver er det altså viktig at du fortsetter å amme fullt eller gi morsmelkerstatning som vanlig, helt til barnet er seks måneder gammelt. Ved cirka 6 måneders alder er det på tide å begynne å venne barnet ditt til vanlig mat. Fortsett å amme eller gi spesialnæring som vanlig, også i denne perioden.

 

I oppskrifter som inneholder melk og melkeprodukter, kan du i stedet bruke samme mengde ferdigblandet spesialnæring. Tilsett gjerne også litt nøytral olje i barnets mat for å øke energiinnholdet.

 

Rådfør deg med ernæringsfysiolog, lege eller helsesøster hvis du er i tvil.

Share