Diagnose av allergi mot kumelkprotein – trinn for trinn

Hva bør du gjøre hvis du
mistenker at barnet ditt kan være allergisk mot kumelkprotein?
 
 

Informasjonsbrosjyre - Melkeproteinallergi

I denne brosjyren finner du mer informasjon om melkeproteinallergi, symptomer, tips og råd samt en symptomdagbok.

 

Norsk

Eliminasjonsdiett – å unngå visse typer mat

Den beste og mest alminnelige måten for legen å bekrefte eller avkrefte allergi mot kumelkprotein, er ved å fjerne visse typer mat og meieriprodukter fra barnets kosthold med en såkalt eliminasjonsdiett.

 

Selv om allergien sjelden forekommer hos spedbarn som ammes, kan legen også gi deg som ammer råd om å unngå melkeprotein.

 

Hvis barnet er allergisk mot melkeprotein, vil du antagelig raskt merke forbedringer etter å ha lagt om kostholdet. De fleste symptomene forsvinner innen to til fire uker, og alle skal ha forsvunnet helt innen seks uker.

 

Hvis det skjer forbedringer, kan legen be deg om å reintrodusere små mengder melkeprotein i barnets kosthold. Dette kalles for en provokasjonstest, fordi man forsiktig provoserer barnets immunforsvar. Hvis problemene kommer tilbake, kan allergien bekreftes.

 

Hvis det ikke hjelper å unngå melkeprotein, har barnet sannsynligvis ikke melkeallergi. Legen kommer da til å undersøke andre mulige årsaker til symptomene.

 

 

Melk er et basisnæringsmiddel, så det er viktig at du ikke eksperimenterer med å gi barnet en melkefri diett før du har mottatt anbefalinger og råd fra lege eller ernæringsfysiolog.

 

Mer informasjon om amming og melkeproteinallergi

Share