Vår hjemmeside støtter ikke nettleseren Internet Explorer  

 
 
 
 
 
 
Dette materialet er kun tilgjengelig for helsepersonell, og du kan bli omdirigert
 
Er du helsepersonell?
Dette materialet er kun tilgjengelig for helsepersonell, og du blir omdirigert til hjemmesiden.
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.
 

Symptomtesten

 

Test om barnet har symptomer

Har barnet ditt problemer med symptomer som kan være koblet til kumelkallergi eller annen matallergi?

Forbered deg før neste legebesøk, lær deg mer om vanlige symptomer og hjelp legen med å stille riktig diagnose.

START TESTEN

Har barnet ditt opplevd å ha symptomer i magen eller tarmsystemet?

Refluks eller oppstøt
Refluks oppstår når mageinnhold kommer opp i spiserøret i forbindelse med mating. Oppstøt innebærer at melk kommer tilbake fra magen til munnen, og at barnet da ofte «spytter den ut».
Diaré
Diaré innebærer at man har løs avføring minst tre ganger per dag i inntil to uker. Det er snarere konsistensen på avføringen, ikke hvor hyppig den forekommer, som er et tegn på at barnet har diaré. Hos normale og friske barn er avføringen myk og løs.
Forstoppelse
Forstoppelse innebærer at tarmtømmingen blir sjelden eller problematisk, og at tilstanden vedvarer i to uker eller mer. Alle barn har sitt eget avføringsmønster. Det er svært vanlig at barn har hard avføring nå og da, og enkelte barn som ammer, har avføring så sjelden som én gang i uken.

Har barnet ditt opplevd å ha symptomer i luftveiene?

Hvesende eller hørbar pust
Hvesende eller hørbar pusting innebærer at det oppstår en høyfrekvent, pipende lyd når de små luftveiene blir for trange slik at barnet får vansker med å puste.
Snue eller nysing
Snue innebærer at det renner fra barnets nese. Barn kan få snue allerede 30 minutter etter å ha fått i seg kumelk. Nysing er en naturlig refleks som hjelper til å frigjøre luftveiene for luftbårne substanser og tilstoppinger. Det er svært vanlig hos småbarn og er normalt ingenting å bekymre seg for.
Vedvarende hoste
Vedvarende hoste defineres som daglig hoste som varer lenger enn tre til fire uker.

Har barnet ditt opplevd symptomer på huden?

Elveblest
Elveblest er en vanlig hudplage som karakteriseres ved røde, kløende vabler eller blemmer i huden. Elveblest kan oppstå hvor som helst på barnets kropp og forsvinner oftest ganske raskt.
Eksem
Eksem er en vanlig og plagsom tilstand, der huden er betent og ser rød eller brunaktig ut, er tørr, sprukket og skjellete, samt klør, spesielt om natten. Småbarn får ofte eksem i ansiktet, på issen eller på armer og ben.
Hudutslett
Utslett er svært vanlig og helt normalt for småbarn. Utslett kan dukke opp så tidlig som noen dager etter fødselen og skyldes ofte at barnets sensitive hud er i ferd med å tilpasse seg et nytt og svært annerledes miljø. De fleste utslettene er harmløse og forsvinner av seg selv.

Har barnet ditt hatt allmenne, generelle symptomer?

Utrøstelig gråt
Å gråte er et normalt adferdsmønster for et lite barn, men når barnet gråter utrøstelig i flere timer kan det være veldig vanskelig for en forelder å forstå hvorfor. Når et barn først gråter utrøstelig, er det ingenting som hjelper. Utrøstelig gråt er svært vanlig hos barn under tre måneder.
Kolikk
Kolikk innebærer uforklarlige og tilbakevendende anfall av utrøstelig gråt, fulgt av roligere perioder, til tross for at barnet er friskt og mett. Vanligvis er gråten kortvarig, og den begynner når barnet er noen uker gammelt. I de fleste tilfeller har babykolikken gått over etter fem måneder.
Søvnvansker
Mange barn har problemer med å sovne eller sove i løpet av det første leveåret, og noen ganger også senere. Den første måneden begynner barnet å tilpasse seg døgnrytmen, og det er helt normalt at det ikke sover natten gjennom før det er blitt tre måneder gammelt.
Spisevegring
Matvegring er et problem som ofte starter når barnet er fra seks til ni måneder gammelt. Hvis barnet ikke spiser ordentlig på grunn av spisevegring eller manglende apetitt, kan det forårsake vekstproblemer.
FULLFØR TESTEN

Symptomene du har oppgitt for barnet ditt:

Hvis du har oppgitt to eller flere symptomer, kan barnet ha symptomer som er relatert til kumelkallergi. Rådfør deg med helsesøster eller annet helsepersonell for videre utredning.

Selv om du bare har oppgitt ett symptom, kan det være verdifullt å rådføre deg med helsesøster eller lege.

Lær mer om symptomer ved kumelkallergi

Ansvarsfraskrivelse:
Henvend deg til barnets fastlege for å få stilt en diagnose Det er viktig at du ikke eksperimenterer med å gi barnet ditt en melkefri diett før du har mottatt anbefalinger og råd fra legen.

Share