Inflammatorisk tarmsykdom

 
 
 
 
Dette materialet er kun tilgjengelig for helsepersonell, og du kan bli omdirigert
 
Er du helsepersonell?
Dette materialet er kun tilgjengelig for helsepersonell, og du blir omdirigert til hjemmesiden.
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.
 
Inflammatorisk tarmsykdom

KOSTHOLD OG LIVSSTIL KAN UTGJØRE EN STOR FORSKJELL

 

Inflammatorisk tarmsykdom

Tilbakevendende tarmplager som diaré, smerter, magekramper, nedsatt appetitt og vektnedgang, kan tyde på inflammatorisk tarmsykdom (IBD).* Tarmsykdommer som IBD kan påvirke livskvaliteten negativt.

 

IBD er en gruppe sykdommer som kjennetegnes av at mage-tarm-kanalen er kronisk betent. Personer med IBD kan lide av tilbakevendende eller konstante symptomer som gjør det vanskelig å fullføre hverdagslige aktiviteter. De to vanligste formene av IBD er Crohns sykdom og ulcerøs kolitt.

 

 

Stadig flere rammes

Forekomsten av IBD øker, og man regner med at ca. 2,2 millioner er rammet kun i Europa. Den bakenforliggende årsaken til IBD er ikke kjent, men arv og miljø regnes å ha en viss betydning.

 

 

Livsstils- og kostholdsendringer

IBD-symptomer kan påvirkes av kosthold og stress, så det kan hjelpe å gjennomføre livsstils- og kostholdsendringer. Det er vanlig at symptomer kan forverres av meieriprodukter, fet og sterkt krydret mat, koffein og alkohol – men også for mye fiber kan gi plager. Ofte har personer med IBD lært seg hvilke matvarer som utløser symptomene for akkurat dem.

 

For en person med IBD er det viktig å spise lettfordøyelig mat. Det er også viktig å følge kostholdsråd ved behandling med legemidler ettersom interaksjonen mellom medisiner og visse matvarer kan påvirke symptomene. For en del pasienter kan det skje en uønsket vektnedgang når symptomene blusser opp. Da er det viktig at pasienten sørger for tilstrekkelig inntak av næring og væske gjennom hyppigere og mindre måltider, eller ved hjelp av kosttilskudd hvis det er nødvendig. (1,2)

 

Hos Nestlé Health Science legger vi en stor del av forskningsvirksomheten vår på å utvikle ernæringsbehandlinger for gastrointestinale problemer, inkludert IBD. Målet vårt er å hjelpe pasienter til å få det bedre.

 
  1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/basics/definition/con-20034908
  2. Loftus EV Jr. Clinical epidemiology of inflammatory bowel disease: Incidence, prevalence, and environmental influences. Gastroenterology. 2004 May;126(6):1504-17.
 

* Pasientens faktiske symptomer kan variere.