Dette materialet er kun tilgjengelig for helsepersonell, og du kan bli omdirigert
 
Er du helsepersonell?
Dette materialet er kun tilgjengelig for helsepersonell, og du blir omdirigert til hjemmesiden.
The following content is restricted for consumers only.
You will be redirected.
 
IBS

PERSONER MED IRRITABEL TARM ER IKKE ALENE

 
IRRITABEL TARM

IRRITABEL TARM

Irritabel tarm (IBS – Irritable Bowel Syndrome) er en såkalt funksjonell mage-tarm-sykdom, altså en kombinasjon av smerte og ubehag i buken samt unormal avføring som varer i mer enn 6 måneder. Det er en vanlig tilstand og ca. 10 til 15 prosent av alle voksne lider av IBS. Det det er kun halvparten av disse som har fått påvist diagnosen.

 

De vanligste symptomene ved IBS er diaré, forstoppelse, oppblåst mage, magesmerter og andre plager knyttet til mage-tarm-kanalen.* IBS regnes som en sykdom der flere årsaker samlet bidrar til plagene. Faktorer som kan ha betydning er genetikk, hormonnivåer, psykososiale faktorer og forandringer i tarmfunksjonen (muskler/nerver). Både livsstil og kostholdsvaner antas å påvirke tilstanden.

 

 

Kostholdet er viktig ved IBS

 

Enkelte personer merker forbedring eller forverring av symptomer avhengig av kostholdsvaner eller inntak av visse matvarer. Løselige fiber kan for eksempel redusere ubehaget hos noen. Det finnes også medisiner som kan lindre symptomer, og ny forskning viser at probiotika kan være til hjelp for personer med IBS.(1)

 

Mage- og tarmhelse er et av våre fokusområder i Nestlé Health Science. Vi arbeider blant annet for å fremme ernæringsbehandling for pasienter som lider av mage- og tarmplager som IBS.

 
  1. http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/ibs/
 

* Merk at pasienters symptomer kan variere.

Share