Cystisk Fibrose

Cystisk fibrose er en genetisk sykdom som ofte er forbundet med lungene, men sykdommen påvirker også bukspyttkjertelen og fordøyelsessystemet. Det er en viktig del av behandlingen å sørge for at personer med cystisk fibrose får tilstrekkelig med næring.

Hos personer med cystisk fibrose fungerer ikke de slimproduserende kjertlene i kroppen som de skal. De utskiller et seigt slim som fremfor alt påvirker lungene og mage-tarm-kanalen. Konsekvensene kan bli pustevansker, infeksjoner i lungene samt problemer med å fordøye maten. Personer med cystisk fibrose har også en høyere risiko for å utvikle diabetes.1


Redusert opptak av næringsstoffer

Ved cystisk fibrose kan det seige slimet tette igjen bukspyttkjertelens veier. Når dette skjer kan ikke de viktige enzymene nå frem til tarmen, noe som forhindrer normal nedbryting av næringsstoffer. Dette forårsaker igjen problemer som redusert absorpsjon av næringsstoffer, ulike avføringsproblemer samt langsom vektøkning og vekst for spedbarn.


Vårt bidrag: produkter og forskning

Hos Nestlé Health Science er vår målsetning, gjennom forskning innen ernæring, å hjelpe pasienter med cystisk fibrose til å få den beste kostbehandlingen.

Kilde:

Cystisk fibrose forårsaker problemer som redusert absorpsjon av næringsstoffer, ulike avføringsproblemer som diaré og forstoppelse, samt langsom vektøkning og vekst for spedbarn.